Koiranäyttelyn ABC

Koiranäyttelyn ABC




Koiranäyttelyissä on hauskaa! Ainahan se ensimmäinen kerta jännittää, jopa itsekkin muistan sen :) Kannattaa muistaa että jännittäminen tarttuu myös koiraan, eli opettele rauhoittamaan oman mieli ennen näyttelypaikalle saapumista. Käy vaikka ensin katsomassa koiranäyttelyissä ilman koiraa mitä siellä tehdään. Voit myös harjoitella epävirallisissa koiranäyttelyissä Match Showssa eli Mätsäreissä. Näitä järjestävät eri koirakerhot ympäri Suomea. Jokaista paperillista koiraa voi käyttää näyttelyissä, purenta- ja värivirheelliset pois lukien. Tietämättäsi se sinunkin sohvanvaltaajasi saattaa olla rusettihai :) Monet koirat pörhistyvät ja muuttuvat kuninkaalisiksi käytökseltään kehässä, ne jopa nauttivat esiintymisestä! Kannattaa käyttää koiraa muutamalla eri tuomarilla, tuomariin arvosteluun voi luottaa, mutta pienet makuasiat erottavat tuomarit toisistaan. Yhtenä päivänä koirasi voi olla sertin arvoinen ja seuraavissä näyttelyissä koirasi voi saada "vain" sinisen nauhan. Myös koirilla on huonoja ja hyviä päiviä.


NÄYTTELYYN ILMOITTAUTUMINEN;


  • Parhaiten löydät tietoa tulevista näyttelyistä (sekä tarvittavan kaavakkeen) Suomen Kennelliitonkotisivuilta tai Koiramme –lehdestä.
  • Käytä kennelliiton lomaketta Koiranäyttelyyn ilmottautuminen 
  • lmoittautuminen on tehtävä joko postitse tai sähköisesti Kennelliiton hyväksymällä lomakkeella, joka on maksukuitteineen  toimitettava näyttelytoimikunnalle ennen ilmoittautumisajan päättymistä. Sekä maksupäivän että kirjeen postileiman päiväyksen on oltava viimeistään ilmoittautumisajan päättymispäivä. Sähköinen ilmoittautuminen on mielestäni helpoin tapa ilmoittautua näyttelyyn.
  • Tarkista rokotusten voimassaoloaika hyvissä ajoin, varoajat ovat vähintään 14vuorokautta. Muista myös Antidobing säännökset.
  • Tarkista viimeinen ilmottautumispäivä. Ilmoittautumisajat näyttelyihin menevät umpeen 3-5 viikkoa ennen näyttelyä.
  • Näyttelyihin ilmottautumisessa kannattaa miettiä onko koiralla turkinvaihto menossa tai  juoksu (juoksuisen nartun VOI ilmoittaa näyttelyihin, yleensä turkki on vain silloin huonona). Uuden turkin kasvattaminen voi koirasta, vuodenajasta ja hormonitoiminnasta (koskee lähinnä narttuja) riippuen kestää kahdesta jopa kuuteen kuukauteen. Yritä ennakoida uuden karvan tulo, jotta voit valmiiksi valita ne näyttelyt, jonne haluat osallistua kun koirasi turkki on taas kunnossa.


KOIRANÄYTTELYYN VALMISTAUTUMINEN


  • Koiran tulee antaa vieraan lähestyä ja kosketella itseään joka puolelle. Uroksilta tutkitaan myös kivekset.  Kaikilta tutkitaan turkki, purenta ja hampaat. Muista harjoitella paljon!
  • Opeta seisomaan iloisesti, mutta rauhassa paikallaan. Kannattaa antaa nameja oikeasta toiminnasta, näin saat koirasta iloisen ja onnellisen näyttelykoiran :)
  • Koiran tulee seurata ohjaajan vasemmalla puolen vetämättä ja hyppimättä
  • Pidä koirasi hyvässä kunnossa, puhtaana ja harjattuna, korvat puhdistettuna ja kynnet leikattuna.
  • Harjoittele näyttelyhihnan kanssa koiran käsittelyä.




NÄYTTELYPÄIVÄ

  • Näyttelynumero ja ohjeet tulevat postissa yleensä viikkoa ennen näyttelyä.  Ota selvää ajo-ohjeista ( navigaattori  on  korvaamaton J ) ja varaa aikaa tarpeeksi moneen pysähdykseen kuumalla ilmalla. Kesäkuumalla koiraa ei saa jättää yksin autoon.
  • Sinun tulee olla koiranäyttelypaikalla TUNTIA ennen oman kehäsi alkamista. Ilmoitetut aikataulut ovat vain suuntaa antavia. Varaa aikaa pysäköimiseen, rokotusten ja papereiden ja mikrosirun tarkastamiseen, sekä oman kehän löytämiseen. Kiire hermostuttaa kaikki!!!
  • Näyttelyyn ilmoitetun koiran kanssa pääsee näyttelypaikalle ilmaiseksi yksi henkilö. Näyttelypaikalta voit ostaa näyttelyluettelon, josta näet tiedot eri luokkiin osallistuvista koirista.
  • Muistathan ulkoiluttaa koirasi hyvin ennen näyttelypaikalle tuloa sekä riittävän usein näyttelyn aikana, jotta se ei tee tarpeitaan näyttelykehään! Kunnon lenkki myös rauhoittaa sinua itseäsi, eikä jännityksesi tartu koiraan niin helposti. Pidä kuitenkin huoli, ettet myöhästy arvostelusta. Arvostelusta myöhästynyt koira voi saada ainoastaan laatuarvostelun. Mikäli syystä tai toisesta myöhästyt arvostelusta, ei sinulla ole oikeutta vaatia ilmoittautumismaksua takaisin.
  • Varaudu säähän. Tarkista onko näyttelyt ulkona vai sisällä. Sadevaatteet ja tarvittaessa paljon lämmintä päälle. Talvinäyttelyissä on yleensä sisälläkin kylmä! Koiralle oltava myös lämmin makuupaikka, suosittelen näyttelyhäkin hankintaa jos kipinä näyttelyihin syttyy :)
  • Hyvä esittäjä on huomaamaton ja antaa koiran esiintyä. Erityistä pukukoodia ei ole,  mutta siisti pukeutuminen antaa hyvän kuvan sekä sinusta että koirasta.  Kennelnimeä tai koiran nimeä ei saa olla ohjaajan vaatteissa. 



Ota mukaasi ainakin seuraavat:

·         ajo-ohjeet
(tulevat näyttelykutsun mukana noin viikkoa ennen näyttelyä)

  • * rekisteritodistus
·         rokotustodistus  
(jos rokotukset eivät näy rekisteritodistuksessa, vaan ovat erikseen rokotuskortilla tai passissa)

·         numerolappu
 (tulee myös näyttelykutsun mukana)

·         näyttelyhihna
(näyttelyhihna on ohuempi ja sirompi mitä normaali hihna. Valitse mieluiten koiran väriin sopiva hihna.)

·         vettä ja vesikuppi koiralle.
(Koiranäyttelyt ovat suuria tilaisuuksia, ja pitkät wc jonot saattavat yllättää.. siksi kannattaa mukaan varata pullollinen vettä koiralle, niin ei heti tarvitse jonottaa pitkiä aikoja saadakseen vettä juomiseksi.)

·         makuualusta
(meillä  kankainen näyttelyhäkki aivan ehdoton)

·         turkin viimeistelyyn tarvittavat välineet.
 ( tässä kannattaa huomioida myös ”kriisitilanteet” (yllättävät ripulit tmv.),  siksi varaa mukaan myös pieni pyyhe, kostutettuja puhdistuspyyhkeitä ja kuivashampoo)

·         Riittävästi mehukkaita makupaloja.
 ( siis RIITTÄVÄSTI! Mikään ei olisi kurjempaa kuin herkkujen loppuminen vaikkapa PN kehässä)

·         Koirankakkapusseja
(kaikille on mukavampaa, kun siivoat koirasi jätökset, pusseja on myös hyvä käyttää omille roskille ja koirankarvoille)

·         Hyvät  kengät ja siistit vaatteet.
( valitse kengät joissa on mukava olla, jotka eivät purista, eivätkä hinkaa ja joiden kanssa pytyt liikkumaan helposti. Näyttelypäivä saattaa välillä venyä pitkäksi, jolloin varmasti arvostat hyviä kenkiä. Pukukoodia ei näyttelyissä ole, mutta siisti pukeutuminen antaa hyvän vaikutelman.)

  • ILOINEN MIELI J







NÄYTTELYNKULKU


Suosittelen lämpimästi, että käyt tutustumassa koiranäyttelyyn ennen kuin itse osallistut näyttelyyn koirasi kanssa. On mukavampi olla näytteilleasettajana kun on jokin käsitys siitä mitä on odotettavissa. 
Seuraa miten tuomari haluaa koirien liikkuvan ja miten koirat esiintyvät ja esitetään "oikeaoppisesti". Jotkut tuomarit antavat koirista suullisen arvostelun niin, että yleisökin kuulee heidän mielipiteensä. Näitä kommentteja kannattaakin kuunnella ja yrittää ymmärtää minkälaisiin asioihin koirassa kiinnitetään huomiota.
Ulkoilmanäyttelyt ovat nuorelle koiralle yleensä helpompia paikkoja harjoitella esiintymistä. Valitettavasti keväällä ja kesällä syntyneet pennut joutuvat aloittelemaan "uraansa" sisänäyttelyissä. Tällöin olisi hyvä käydä pennun kanssa etukäteen harjoittelemassa samantapaisissa paikoissa. Jo pelkkä hihnassa kävely parkkihallissa, rautatieasemalla tms. uudessa ja hälyisessä paikassa riittää. Myös leikkimieliset näyttelyt eli MATCH SHOWT ovat erittäin hyvä tapa sekä koiran että sinun oppia.
Näyttelypaikalla kannattaa ennakoida asioita, jotka voivat pelästyttää ensikertailen koiran. Koiran takana pamahtavat raskaat ovet, päälle hyppäävät koirat, liian lähellä yht'äkkiä kuuluvat kaiutukset, näyttelyhäkkien kolinat yms. voivat pelästyttää pennun pahanpäiväisesti. Sen takia kannattaa keskittyä 100% koiraan kun liikutte näyttelyalueella.
Huolehdi siitä, että koirasi on hyvin ulkoilutettu ennen kuin menette näyttelyalueelle. Jos ilma on kurainen valmistaudu siihen, että joudut kuivaamaan koirasi ennen kuin on teidän vuoronne mennä kehään (erilaiset kura-asut ovat myös oiva apu sekä sateisella että kostella säällä sekä lumikeleillä). Näyttelystä saa ostaa näyttelyluettelon, josta käy ilmi luokkiin osallistuvien koirien määrät sekä tarkemmat tiedot. Ohjelma helpottaa arvostelun seuraamista.
Mene näyttelypaikalle ajoissa, jotta koirasi kerkiää sopeutua uuteen, erilaiseen tilanteeseen, ääniin ja ympäristöön. Näyttelyt eivät ole tarkoitettuja paikaksi, jossa koirat villisti leikkivät keskenään. Koirasi tulisi keskittyä kanssasi esiintymiseen ja se on mahdotonta jos se yrittää leikkiä jokaisen vastaantulijan kanssa. Muista myös, että voit tahattomasti pilata jonkun toisen esiintymisen jos annat pentusi hyppiä ja pomppia muita kohden kehässä. Näyttelyn jälkeen saa taas leikkiä ja juosta vapaana mutta näyttelyssä koiran tulee olla koko ajan kytkettynä.

  • Näyttelykehässä toimitaan kehäsihteerien ja tuomarin ohjeiden mukaisesti.
  • Tuomaria ei saa puhutella, ellei hän erityisesti kysy jotain asiaa, jolloin tulee vastata lyhyesti.Ulkomaisen tuomarin ollessa kyseessä voit pyytää kehäsihteeriä avuksesi.
  • Muista, että samalla kun ilmoitat koirasi jonkun tuomarin arvosteltavaksi, ilmoitat samalla hyväksyväsi kyseisen arvostelun.
  • Hyvän tavan mukaisesti tuomarin koirista antamia arvosteluja tai itse tuomaria ei tule jälkiarvostella kehän laidalla.




ARVOSTELU


ARVOSTELULUOKAT;
Koira voi kasvattaja– ja jalostusluokkaa lukuun ottamatta kilpailla vain yhdessä laatuarvosteluluokassa, joka ilmoittajalla on mahdollisuus valita sääntöjen mukaan. Urokset ja nartut arvostellaan erikseen lukuun ottamatta rotunsa paras- kasvattaja- ja jalostusluokkia, ryhmäkilpailuja ja Best in Show -kilpailua.
  • BABY Pikkupentuluokka kilpailuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät viisi kuukautta, mutta eivät ole täyttäneet seitsemää kuukautta. Tuomari voi antaa kunniapalkinnon pennuille, jotka hän katsoo sen arvoisiksi. Pikkupentuluokka voidaan järjestää vain rotujärjestön / rotua harrastavan yhdistyksen erikoisnäyttelyissä.
  • PEK Pentuluokka, kilpailuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät seitsemän kuukautta, mutta eivät ole täyttäneet yhdeksää kuukautta. Tuomari voi antaa kunniapalkinnon pennuille, jotka hän katsoo sen arvoisiksi. Paras kunniapalkinnon saanut uros- ja narttupentu osallistuu rotunsa paras pentu -kilpailuun. Pentuluokat ovat epävirallisia ja järjestetään vain näyttelytoimikunnan niin halutessa. Best in Show pentu -kilpailu voidaan järjestää vain erikoisnäyttelyissä.
  • JUN Junioriluokka, laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät yhdeksän (9) kuukautta, mutta eivät ole täyttäneet kahdeksaatoista (18) kuukautta.
  • NUO Nuorten luokka, laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta, mutta eivät ole täyttäneet kahtakymmentäneljää (24) kuukautta.
  • AVO Avoin luokka, laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta. Luokassa ei ole yläikärajaa.
  • KÄY Käyttöluokka, laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta.
  • VAL Valioluokka, laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät viisitoista (15) kuukautta ja ovat jonkin FCI:n tunnustaman kenneljärjestön tai kansainvälisiä muotovalioita. Suomen muotovalio on ilmoitettava aina valioluokkaan, ellei koiralla ole oikeutta osallistua käyttö- tai veteraaniluokkaan.
  • VET Veteraaniluokka, laatuarvostelu koirille, jotka viimeistään näyttelypäivänä täyttävät kahdeksan (8) vuotta. Rotunsa paras veteraani, joka on palkittu laatumaininnalla erinomainen, saa jatkaa edelleen kilpailemista Best in Show veteraanin arvosta.
  • PU/PN Paras uros-/paras narttuluokka. Tähän luokkaan ovat oikeutettujaosallistumaan koirat, jotka on (sijoittuneet juniori-, nuorten-, avoin-, valio-, käyttö- tai veteraaniluokassa neljän parhaan joukkoon laatumaininnalla erinomainen ja) palkittu sertifikaatin arvoisella (SA).

Näyttelyssä koirat arvostellaan luokittain. Luokkajako tehdään sukupuolen sekä koiran iän tai sen saavuttamien meriittien mukaan. Ensin arvostellaan kaikki pennut. Sen jälkeen urokset ja lopuksi nartut. Jokainen luokka arvostellaan kokonaisuudessaan vuorollaan. Tuomari sijoittaa koirat luokittain 1. - 4. mieleiseensä paremmuusjärjestykseen. Tuomari vertaa koiraa rotumääritelmään mutta lopulliseen sjoitukseen vaikuttavat myös tuomarin henkilökohtaiset mieltymykset, koiran kunto ja esiintyminen.
Arvostelu alkaa sillä, että kaikki kyseiseen luokkaan ilmoittautuneet koirat tulevat yhtä aikaa kehään. Kehäsihteeri huolehtii siitä, että koirat seisovat kehän reunalla numerojärjestyksessä. Koirat laitetaan seisomaan ja tuomari voi aloittaa arvostelun. Yleensä tuomari haluaa nähdä kaikkien koirien liikkuvat yhdessä ennen kuin aloittaa koirien yksittäisarvostelun.



Yksittäisarvostelu

Koirat tulevat numerojärjestyksessä ns. yksittäisarvosteluun. Tuomari arvostelee koirasi sekä sen seistessä että ravatessa. Yksittäisarvostelussa tuomari myös sanelee kehäsihteerille kirjallisen arvostelun koirastasi. Tuomarin tehtävä on arvostella koira siinä kunnossa kun se on näyttelypäivänä. Arvosteluun vaikuttavat siis koiran rakenteen lisäksi turkin kunto, yleiskunto (koira ei saa olla liian lihava/laiha), käyttäytyminen ja esiintyminen. Koira ei myöskään saa olla arka tai pelokas. Tuomarin tehtävää helpottaa jos koirasi seisoo nätisti paikallaan, antaa tuomarin koskettaa, katsoa hampaat ja tietenkin liikkuu niin että tuomari saa oikean käsityksen koiran liikkeistä.
Jos koirasi esim. ontuu näyttelypäivänä ei sitä voida arvostella liikkeiden osalta. Silloin se saa EVA (ei voida arvostella) laatupalkinnon. Tämä siitäkin huolimatta, että koira kaikin muun osin olisi kuinka lupaava ja kaunis.
Jos kaikki menee hyvin antaa tuomari yksittäisarvostelun lopussa koiralle jonkin seuraavista "laatumaininnoista":
ERINOMAINEN (ERI) punainen nauha
voidaan antaa koiralle, joka on hyvin lähellä rotumääritelmän ihannetta, joka esitetään erinomaisessa kunnossa, jolla tasapainoinen luonne, joka on korkealuokkainen ja joka on olemukseltaan erinomainen. Sen ulkomuodolliset ansiot ovat
suuret ja virheet vähäiset ja sen tulee omata sukupuolelleen tyypilliset piirteet.

ERITTÄIN HYVÄ (EH) sininen nauha
voidaan antaa koiralle, joka omaa rodulle tyypilliset piirteet, jolla on tasapainoinen rakenne, ja joka on hyvässä kunnossa. Muutama vähäinen virhe voidaan sallia, mutta ei rakenteellisia virheitä. Tämä laatumaininta voidaan antaa vain tasokkaalle koiralle.

HYVÄ (H) keltainen nauha
annetaan koiralle, joka on rodulleen tyypillinen, mutta sillä on selkeitä virheitä.

TYYDYTTÄVÄ (T) vihreä nauha
tulee antaa koiralle, joka vastaa rotuaan ilman yleisesti hyväksyttyjä rodun piirteitä, tai jonka fyysisessä kunnossa on toivomisen varaa.

HYLÄTTY (HYL) harmaa nauha
tulee antaa koiralle, joka ei rakenteeltaan vastaa rotumääritelmää, jonka käytös ei ole rotumääritelmän mukainen tai se on selvästi vihainen, jolla on sääntöjen vastainen kivespuutos, hammaspuutoksia tai poikkeavuutta purennassa tai leuoissa, jonka väritys tai karvapeite on puutteellinen tai joka osoittaa selvästi merkkejä albinismista. Tämä laatumaininta voidaan antaa myös koiralle, joka ei vaikuta terveeltä. Sen lisäksi se voidaan antaa koiralle, jolla on rotumääritelmän vastainen hylkäävä virhe.
Koirat, joille ei voida antaa mitään edellä mainituista laatumaininnoista poistetaan kehästä maininnalla:

EI VOIDA ARVOSTELLA ruskea nauha
Tämä maininta annetaan koiralle, joka ei liiku, hyppii jatkuvasti esittäjänsä ympärillä tai pyrkii ulos kehästä, jonka liikkeitä on mahdoton arvostella tai jos koira jatkuvasti välttelee tuomarin käsittelyä ja tekee mahdottomaksi tarkastaa purennan ja hampaat, rakenteen, hännän tai kivekset, tai jos on havaittavissa jälkiä toimenpiteistä tai käsittelystä, jotka näyttävät vilpin yritykseltä tai tuomarilla on syytä epäillä, että koiralla olevaa vikaa on korjailtu (esim. silmäluomia, korvia tai häntää). Syy, miksi koiraa ei voida arvostella, on kirjattava arvosteluun.


Koirien jaottelu yllä mainittuihin "laatuluokkiin" tapahtuu tuomarin toimesta hänen verrattuaan kutakin koiraa rotumääritelmään sekä ottamalla huomioon koiran kunnon ja iän.
Koiran yksittäisarvostelu kestää tuomarista riippuen 2-4 minuuttia. Sinä aikana pitäisi antaa mahdollisimman positiivinen kuva koiran ulkomuodosta ja käyttäytymisestä. Tuomari ei voi tietää miten upea koira sinulla on jollei koira anna hyvää kuvaa itsestään. Tässä mielessä koiranäyttelyt voi hyvinkin rinnastaa ihmisten missikisoihin!!




Kilpailuarvostelu

Kilpailuarvostelussa tuomari sijoittaa luokittain erinomainen laatumaininnalla palkitut neljä parasta koiraa paremmuusjärjestykseen. Nämä saavat merkinnän sijoituksesta arvosteluunsa sekä sitä osoittavan nauhan. Tuomari voi harkintansa mukaan antaa sekä kilpailuarvostelussa sijoittuneille että muille luokassa kilpailleille, erinomaisella palkituille koirille SERTIFIKAATIN ARVOISEN (SA), joka oikeuttaa koiran osallistumaan paras uros- ja paras narttu -luokkaan.
Tuomari voi antaa sertifikaatin parhaalle siihen oikeutetulle sertifikaatin arvoisella (SA) palkitulle koiralle, jolla ei ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Varasertifikaatin voi saada toiseksi paras sertifikaatin arvoisella (SA) palkittu koira, jolla ei ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Tuomari voi niin harkitessaan esittää CACIBia parhaaksi katsomalleen siihen oikeutetulle koiralle ja varaCACIBia toiseksi parhaaksi katsomalleen siihen oikeutetulle koiralle, jotka ovat kilpailleet nuortenluokassa, avoimessa luokassa, käyttöluokassa tai valioluokassa.

  • Rodun ROP ja vastakkaisen sukupuolen paras VSP. Rodun parhaan valintaan osallistuvat paras uros ja paras narttu. Rotunsa paras koira osallistuu ryhmäkilpailuun.
  • KAS Kasvattajaluokka on laatuarvostelu, jossa kilpailee neljän samanrotuisen koiran muodostama ryhmä. Koirien on oltava saman kasvattajan kasvattamia tai samalle FCI:n vahvistamalle kennelnimelle rekisteröityjä. Lisäksi koirien on oltava palkittuja laatumaininnalla erinomainen tässä näyttelyssä. Kasvattaja saa kilpailla yhdessä näyttelyssä vain yhdellä ryhmällä rotua kohti. Jos tuomari katsoo ryhmän olevan riittävän tasalaatuinen ja korkeatasoinen, hän voi antaa kunniapalkinnon.
  • KAK Kasvattajaluokan kilpailuarvostelu . Tuomari sijoittaa neljä kasvattajaryhmää paremmuusjärjestykseen. Mikäli rodun paras ryhmä on saanut kunniapalkinnon, se osallistuu Best in Show -kasvattajaryhmän valintaan.
  • BIS-KAS Best in Show kasvattajaluokka. Rodun paras kunniapalkinnolla palkittu kasvattajaryhmä osallistuu näyttelyn parhaan kasvattajaryhmän valintaan. Tuomari sijoittaa neljä parasta ryhmää paremmuusjärjestykseen.
  • JÄL Jälkeläisluokka on laatuarvostelu, jossa kilpailee neljä uroksen tai nartun samanrotuista jälkeläistä, jotka on palkittu laatumaininnalla erinomainen. Jälkeläisluokka voidaan järjestää vain rotujärjestön/rotua harrastavan yhdistyksen erikoisnäyttelyissä. Jos tuomari katsoo ryhmän olevan riittävän tasalaatuinen ja korkeatasoinen, hän voi antaa kunniapalkinnon.
  • JÄK Jälkeläisluokan kilpailuarvostelu. Tuomari sijoittaa neljä jälkeläisryhmää paremmuusjärjestykseen. Mikäli rodun paras ryhmä on saanut kunniapalkinnon, se osallistuu Best in Show -jälkeläisryhmän valintaan.
  • BIS-VET Best in Show veteraani -kilpailuun osallistuvat rotunsa parhaat veteraaniluokissa kilpailleet koirat. Tuomari sijoittaa neljä parasta paremmuusjärjestykseen.
  • RYP Ryhmän paras -kilpailuun osallistuvat rotunsa parhaat koirat roturyhmittäin. Tuomari sijoittaa neljä parasta koiraa paremmuusjärjestykseen.
  • BIS Best in Show  valitaan ryhmien voittajista. Tuomari sijoittaa neljä parasta koiraa paremmuusjärjestykseen.

Kilpailuarvostelun sijoitukset osoitetaan seuraavin värein:
1. punainen
2. sininen
3. keltainen
4. vihreä

Näyttelyssä jaettavat palkintoruusukkeet ja nauhat:
Sa. sertifikaatin arvoinen vaaleanpunainen
sertifikaatti sinivalkoinen
varasertifikaatti vaaleansininen
CACIB valkoinen
vara-CACIB oranssi
ROP punakeltainen
VSP valkovihreä
kunniapalkinto lila
Suomen muotovalio punavihreä




KOIRANÄYTTELYSÄÄNNÖT kannattaa lukea tarkasti.